Hoe belangrijk is een huisstijl nou eigenlijk?

Het antwoord op de vraag in de titel is eigenlijk heel eenvoudig: een huisstijl is enorm belangrijk! Om je als bedrijf zijnde op de kaart te zetten, kan een huisstijl hier zeker aan bijdragen. Een herkenbare huisstijl kan ervoor zorgen dat mensen jouw bedrijf beter herkennen en onthouden, tevens zorgt het voor meer naamsbekendheid en geeft het eigenlijk op een visuele manier weer wie je als bedrijf bent en waar je voor staat. Een huis stijl bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal op elkaar aansluiten. Denk hierbij aan een logo, een slagzin, bepaalde herkenbare kleuren, typografie en meer! Benieuwd naar wat een huisstijl voor je als bedrijf kan betekenen? Lees dan zeker nog even verder en kom erachter.

Onderdelen van een huisstijl

huisstijl-ontwerp

Bij een huisstijl denk je waarschijnlijk als eerste aan een logo. Dit kan een beeldmerk zijn, maar ook een woordmerk. Neem bijvoorbeeld Google als voorbeeld voor een woordmerk, en Nike als beeldmerk. Beide varianten zijn op hun eigen manier heel herkenbaar, terwijl het beide compleet verschillende logo’s zijn. In het ene geval pakt een woordmerk beter uit, en in een ander geval juist een beeldmerk.
Daarnaast is de typografie ook een vast onderdeel van de huisstijl. Door continu dezelfde lettertype te gebruiken creëer je herkenbaarheid. Daarnaast ziet het er slordig uit wanneer je iedere keer een ander lettertype gebruikt.
Herkenbare kleuren mogen ook zeker niet ontbreken in je huisstijl. Kies voor een aantal kleuren die je continu blijft terugzien in al je uitingen. Iedere kleur staat voor een andere betekenis. Een agrarisch bedrijf zal waarschijnlijk kiezen voor de kleur groen, terwijl een zorginstelling waarschijnlijk een voorkeur heeft voor rood. Wil je graag uitstralen dat je bedrijf fris, nieuw en modern is? Kies dan ook voor kleuren die hier goed bij aansluiten. Zwart, bruin en andere donkere tinten zijn dan waarschijnlijk niet zo’n goed idee. Je zou dan beter kunnen kiezen voor wit, licht blauw, geel en/of lila. Een tip: huisstijl ontwerp uitbesteden is helemaal geen gek idee, je zit namelijk voor langere tijd vast aan een bepaalde huisstijl wanneer je deze eenmaal hebt gekozen.

Stef