Onderhoud steigerhouten meubels

Mooie steigerhouten meubelen in tuin en huis, dat zie je steeds vaker. Ook zie je steeds vaker tuinschermen van steigerhout. Dit wordt vaak gebruikt als decoratie of voor meer privacy. Je kan ervoor kiezen om deze meubelen onbehandeld te laten. Het enige risico is dan dat de planken verkleuren, barsten krijgen en grijs worden.

Meubel van steigerhout

Grootmoeders groene zeep

Als je steigerhouten meubelen binnen krijgt voor binnen gebruik is het erg belangrijk dat je deze na levering goed schoonmaakt. De beste en makkelijkste methode om dit te doen is met lauw water, een borstel en groene zeep. Door deze behandeling verwijder je alle resterende stof zonder het hout aan te tasten. Na het schoonmaken kun je het meubel gelijk in gebruik nemen.

Behandelen met beits of wash

Veel mensen vinden steigerhout het mooist als het onbewerkt is. Een keer per jaar schoonmaken met lauw water en groene zeep is dan meer dan voldoende.

Wil je toch het hout mooier maken? Doe dit dan met beits of wash. Beits geeft het hout een white wash uitstraling. Dit is dus dat het hout er lichter uit gaat zien dan dat het al was. Daarnaast zorgt het ervoor dat vloeistoffen het hout niet binnen dringen. Dus een regenbui in Nederland is dan geen probleem voor de steigerhouten meubelen. De behandeling met wash is een verftechniek waarbij de houtnerven mooi zichtbaar blijven. Hierbij kun je kiezen uit verschillende kleuren: wit, grijs of zwart. De behandeling met wash bestaat uit twee keer schuren en twee keer washen. Kies in beide gevallen voor een product dat wel vocht reguleert. Dit zorgt ervoor dat het hout niet gaat rotten door vocht dat via kleine scheurtjes naar binnen gaat.

Waterafstotende coating

Naast het mooier maken van het meubel met beits of wash kan je nog een coating aanbrengen op het hout. Dit zorgt ervoor dat vloeistoffen niet meteen in het hout trekken. Dit is heel geschikt voor een steigerhouten tafel. Wanneer er vloeistof op het tafelblad geknoeid wordt, moet deze wel meteen afgenomen worden.

Plaats van het meubel

De plaats van het meubel is ook erg belangrijk voor de levensduur. Let op dat het steigerhouten meubel wel op een droge ondergrond staat. Hiermee voorkom je dat het meubel verweert, en dus lelijker wordt. Zorg er daarom voor dat je meubel niet in een plas of op het gras staat. Een droge plek waar je tafel kan opdrogen is dus ideaal. In de meest natte periode van het jaar is het dus handig om het meubel af te dekken of binnen neer te zetten.

Stef