Hoe kies ik de juiste houtkachel ?

Je kent het wel, het is herfst, het is koud buiten en de bladeren vallen van de bomen. Je verlangt naar een knapperend haardvuurtje in de woonkamer. Maar als je een houtkachel in je woonkamer wilt moet je wel rekening houden met een paar punten. Hoe schaf je nou de juiste houtkachel aan?

Houtkachel

Wat moet de houtkachel uitstralen?

Er zit een verschil tussen een open haard of een houtkachel. Een open haard schaf je aan voor de sfeer, deze is namelijk open en houdt dus geen warmte vast. Dit wordt dus eerder voor de sier aangeschaft, 90% van de warmte gaat namelijk verloren via de schoorsteen. Een gesloten houtkachel is erg geschikt om een ruimte te verwarmen. Als je in de winkel gaat kijken naar moderne exemplaren zie je vaak dat ze een glazendeur hebben. Dit is gedaan zodat je nog steeds van het knapperende vuur kunt genieten.

Zorg dat je huis er klaar voor is

Laat je huis voor het plaatsen inspecteren door een installateur. Hij kan kijken of je huis en het rookkanaal voldoen aan de eisen. Heb je een stenen rookkanaal? Zorg dan dat deze geïnspecteerd is door een erkende schoorsteenveger.

Waar je de houtkachel neer gaat zetten is volledig afhankelijk van het gebruik. Als je de houtkachel wilt gebruiken als warmte brom, is het handig om deze op een centrale plek neer te zetten. Wordt hij gebruikt als sfeerkachel, dan is het handig om de houtkachel op een plek neer te zetten waar je veel zit.

Kies wat je wil

De meeste houtkachels worden gemaakt van gietijzer of plaatstaal. Plaatstaal is relatief goedkoop in de aanschaf. Het enige nadeel hiervan is dat het door vervorming en roest minder lang meegaat dan gietijzer. Een ander nadeel is dat plaatstaal de warmte iets minder lang vasthoudt.

Tegel en speksteenkachels blijven in vergelijking met plaatstaal of gietijzer veel langer warm. Het enige nadeel is dat de houtkachels hel zwaar zijn. Ze kunnen wel 5000kg wegen, dit resulteert in dat ze alleen op de begane grond kunnen staan.

Als je het vermogen van een houtkachel kiest let dan op de grootte van de ruimte. Je wilt natuurlijk wel dat de kachel je hele woonkamer verwarmd. Is het vermogen groter dan dat nodig is, kan er gesmoord gestookt worden. Dit zorgt ervoor dat er schadelijke stoffen vrijkomen.

Voor de veiligheid

Een houtkachel kan ook gevaarlijk zijn, omdat je wel met vuur bezig bent. Daarom zijn hier een paar tips:

  • Plaats een vloerplaat van plavuizen, metaal of glas onder de houtkachel.
  • Probeer je schoorsteen 1 keer per jaar te vegen.
  • Je moet een schoorsteenbrand nooit blussen met water, dit kan toch een ontploffing resulteren.

Stef