Wat zijn de voordelen van een eiwit dieet?

Een eiwit dieet wordt de laatste tijd steeds populairder. Steeds meer mensen die willen afvallen zweren de koolhydraten af en schakelen over op een dieet waarbij ze voornamelijk eiwitten binnenkrijgen. Het voordeel van een eiwit dieet is dat je spierweefsel toeneemt. Wanneer je voornamelijk koolhydraten binnenkrijgt worden deze omgezet in suikers en die worden als extra vet opgeslagen. Eiwitten daarentegen zorgen voor aanwas van spierweefsel. Daarnaast houd je van een eiwitrijk dieet ook langer een vol gevoel.

Zijn er ook nadelen aan het volgen van een eiwitrijk dieet?

Wanneer je te eenzijdig eet, loop je het risico om tekorten aan bepaalde voedingsstoffen te krijgen. Dus wanneer je wilt afvallen met een eiwitdieet moet je ervoor zorgen dat je desondanks toch nog voldoende vetten en koolhydraten binnenkrijgt. Doe je dit niet, dan loop je het risico op nier- en leverschade. De nieren en de lever moeten namelijk harder werken om de afvalstoffen die eiwitten “achterlaten” te verwerken. Daarnaast is je lichaam als je een eiwitrijk dieet volgt voortdurend bezig met het aanmaken van nieuwe cellen. Oude cellen worden niet afgebroken, want daarvoor zijn koolhydraten nodig.

Zorg voor een goede balans

Als je wilt afvallen is het prima om een eiwit dieet te volgen. Maar zorg wel voor een goede balans. Kies een dieet waarbij je ook koolhydraten en gezonde vetten binnenkrijgt, zodat je lichaam optimaal kan presteren. De gezonde balans voor een volwassene per dag is 30% koolhydraten, 30% eiwitten en 40% (gezonde) vetten. Wanneer je wilt afvallen kun je de hoeveelheden voor de duur van je dieet wat aanpassen, maar zodra je op je streefgewicht bent is dit de meest ideale verhouding. Wanneer je gezond eet en voldoende beweegt zul je merken dat je prima op gewicht blijft.

Check deze link voor meer info: http://www.dieetuniversiteit.nl/eiwitdieet-recepten-ervaringen/

Stef