Hoe leer ik schilderen?

Veel kunstenaars weten niet precies hoe en waar je het beste kunt leren schilderen. Daarom geven we in dit bericht een paar handige tips. Zo beschrijven we de verschillende manieren om schilderles te volgen en waarop je nou echt moet letten als je een schilderij wilt gaan maken. In dit geval gaan we ervan uit dat je de verfsoort acrylverf gaat gebruiken. Deze verf is namelijk erg populair onder kunstenaars en heeft een zeer korte droogtijd. Wanneer je van plan bent om een andere verfsoort te gebruiken, dan zullen de meeste tips nog gewoon toepasbaar zijn. Maar nu eerst meer over de verschillende manieren van schilderles volgen.


Online schilderlessen volgen? Bezoek dan eens de website www.acrylverfschilder.nl.

Waar kan ik het beste schilderles volgen?

schilderenEigenlijk is de keuze vrij beperkt, omdat je kunt kiezen voor een schilderworkshop of schildercursus. Daarnaast kun je natuurlijk nog privé schilderles volgen, maar dit is vaak extreem prijzig. Daarom zullen we hieronder alleen de workshop en cursus beschrijven:

Schilderworkshop: je volgt in groepsverband schilderlessen. Deze lessen worden in de meeste gevallen gegeven door een professionele kunstenaar. Daarnaast kan het ook voorkomen dat een particulier de lessen geeft, maar daar is de prijs ook naar. Deze manier van leren schilderen vinden de meeste schilders erg prettig, omdat je ervaringen en ideeën gemakkelijk met andere schilders kunt uitwisselen. Hierdoor maak je nog sneller progressie in het schilderen. Echter is een schilderworkshop vaak wel prijzig, waardoor met name beginnende schilders voor een andere manier kiezen. Dus ben je een ervaren kunstenaar en wil je meer doen met schilderen? Dan is een workshop voor jou geschikt.

Schildercursus: tegenwoordig worden de meeste schildercursussen gewoon online gegeven. In dit geval bestel je een cursus, welke bestaat uit meerdere e-books. In deze e-books wordt het schilderen stap voor stap uitgelegd, zodat je zelf meteen kunt beginnen. Deze manier is goedkoop, maar vereist ook het een en ander aan zelfdiscipline.

Schilderen tips

Hieronder een aantal tips, welke je kunt toepassen tijdens het schilderen:

  1. Palet bevochtigen: het is verstandig om je palet van te voren te bevochtigen (bv. met een plantenspuit), zodat de droogtijd van de acrylverf toeneemt.
  2. Schildersbenodigdheden: wanneer je wilt beginnen met schilderen heb je het volgende nodig: penseel, verf en een schildersdoek. Daarnaast is het verstandig om ook over het volgende te beschikken: schildersezel, palet en een paletmes.
  3. Verf verwijderen: wanneer je acrylverf op je kleren hebt gemorst, dan kan het verwijderen soms best lastig zijn. Verstandig is om het kledingstuk in een teil met warm water en groene zeep te laten weken. Na een paar uur is vaak de verfvlek verdwenen.

Stef