Ga voor de altijd groene tuin

Groen in de tuin verveelt nooit! Door wintergroene, bladverliezende en bloeiende planten te combineren, heb je het hele jaar een mooi uitzicht. Een aantal wintergroene planten en struiken op een rij.

  1. Klimop (Hedera) hoef je niet omhoog te helpen en zorgt dat een lelijke schutting of muur razendsnel uit het zicht verdwijnt. Zorg dat je deze snelle klimmer door snoeien in toom houdt. Klimop kan ook als bodembedekker gebruikt worden. In de winter is het een fijne schuilplek voor vogels.
  2. Kerstroos of nieskruid (Helleborus) is wintergroen en verkrijgbaar in meerdere kleuren. De bloeitijd varieert, maar valt meestal vanaf januari, februari. Knip zodra hij gaat bloeien het oude blad af, zo komen de bloemen beter uit.
  3. Buxus of het palmboompje is ideaal om een haagje van te maken. Wilt u iets anders dan Buxus dan zijn er heel goede alternatieven, bijvoorbeeld Ilex crenata (een Japanse of Chinese hulst) die prima in vorm te snoeien is, fijn blad heeft en ook tegen schaduw kan. Of kies voor de langzaam groeiende Taxus. Groenblijvende haagplanten zorgen voor structuur in de wintertuin.
  4. Winterheide (Erica) is wintergroen en bloeit vanaf ongeveer december met witte, roze of paarse bloemetjes.
  5. Rododendron is bladhoudend, behalve de mollis soorten, en vragen maar weinig onderhoud. Je hoeft ze niet te snoeien. Bijkomend voordeel is dat ze bloeien vanaf ongeveer april, mei.

Met een gazon heeft u snel een groot groen oppervlak in de tuin. Open plekken vult u op met bladhoudende bodembedekkers zoals Vinca en Pachysandra.

TIP Voor kleur kun je tot de kerst ongeveer bloembollen poten, zodat je al in het vroege voorjaar naar iets bloeiends kijkt.

Niet alleen groenblijvende planten zijn belangrijk. Winterbloeiende planten, planten met een bijzonder wintersilhouet of hogere heesters en bomen zorgen voor variëteit in de wintertuin. Met een combinatie van soorten zorg je ervoor dat je altijd meeleeft met de seizoenen.

Stef