Tips bij een boek drukken

Wie zijn eigen boek schrijft en die op de markt wil brengen zal ten eerste vooral nadenken over het verhaal van het boek en hoe deze geschreven gaat worden. Dit is echter nog maar het begin. Later komen er nog veel zaken kijken, zoals het op de markt brengen en het drukken van de boeken. Wij geven je een aantal tips voor het printen van boeken alvorens je deze op de markt brengt.

Gebruik deze tips wanneer jij je eigen boek drukt

Het eerste waarover je na gaat denken is of je de meeste zaken zelf regelt of dat je het uit handen geeft. Veel schrijvers werken samen met een uitgeverij, maar dit wordt steeds minder interessant. Er zijn diverse zaken die je zelf kunt regelen en door samen te werken met een uitgever houd jij nog maar een klein percentage over van de opbrengsten. Lang niet altijd interessant dus.

Het zelf regelen van veel zaken wordt dus steeds vaker gekozen, maar wat niet vergeten mag worden is dat hier ook veel zaken bij komen kijken waar enige kennis voor is vereist. Denk aan het type papier, kaft en de bindwijze die moeten worden gekozen. Ook zaken als het design moeten helemaal zelf geregeld worden met een designer. Dit zijn zaken waar een uitgeverij je kan helpen (of helemaal uit handen neemt) indien hiermee wordt samen gewerkt. Lees hier meer informatie over de voor- en nadelen van een uitgeverij.

Zodra er duidelijk is wat en hoe er gedrukt moet worden kun je verder kijken naar het type drukwijze. Dit kan in grote oplage of in kleine oplage. De kosten per exemplaar liggen bij een kleine oplage een stuk hoger dan bij drukken in grote oplage, maar drukken in grote oplage is alleen interessant wanneer je van tevoren met zekerheid over je boek kunt zeggen dat deze een succes zal worden. Hoewel de meeste schrijvers dit over hun eigen boek altijd willen zeggen is dit vaak lastig te voorspellen en wil je niet dat je veel geld uitgeeft aan het drukken en met een voorraad boeken blijft zitten. Ook hier kan worden gezegd dat een uitgeverij deze risico’s voor zich neemt bij een samenwerking, maar waarbij jij zelf ook minder overhoudt indien het een succes wordt.

Een nieuwe manier van boeken drukken is met de methode van digitaal printen. Dit wordt Printing on Demand genoemd en hierbij wordt een boek gedrukt wanneer deze wordt besteld. Kortom, is er geen vraag? Dan worden er ook geen boeken gedrukt en kom je nooit met een voorraad te zitten. Bedenk wel dat de kosten per gedrukt exemplaar hierbij hoger ligt.

Stef