Wat is machine afscherming?

In bedrijven waar met machines wordt gewerkt staat de veiligheid van werknemers altijd voorop. Daarom moet er voor voldoende bescherming worden gezorgd. Dit kan door gebruik te maken van verschillende maatregelen. Afhankelijk van de werkzaamheden en de machines die gebruikt worden is scholing van de medewerkers zeer belangrijk. Ook het dragen van gepaste en beschermende kleding is van belang om de veiligheid van werknemers te kunnen garanderen. Machines kunnen ook op verschillende manier beveiligd worden. Dit kan door het installeren van een noodstop waarmee het apparaat in één keer kan worden uitgeschakeld of door het plaatsen van machine afscherming.

Machine afscherming

Met machine afscherming wordt de machine afgeschermd van de gewenste kant of kanten. Vaak bestaat machine afscherming uit een stevig en degelijk hekwerk dat op maat gemaakt is voor de machines die er in het bedrijf worden gebruikt. Door het plaatsen van een dergelijk hekwerk zorg je ervoor dat de veiligheid binnen het bedrijf wordt verbetert. De machine afscherming kan een deel van de machine afschermen van de omgeving of de complete machine. De machine is dan te bereiken via een deur of een poort die gebruikt kan worden als de machine niet in gebruik is.

Veiligheidseisen

De veiligheid van medewerkers moet, zeker als er met machines gewerkt wordt, altijd gegarandeerd kunnen worden. Dit kan door gebruik te maken van machine afscherming. In veel gevallen is het zelfs verplicht om gebruik te maken van machine afscherming. Apparaten die bijvoorbeeld voor de productie worden gebruikt moeten voorzien zijn van de nodige afscherming. Hiervoor zijn door de Europese overheid richtlijnen opgesteld. De machine afscherming moet dan ook voldoen aan deze regels en eisen om de veiligheid van medewerkers zoveel mogelijk te kunnen garanderen. Als er onverhoopt iets fout gaat met de machine, dan zorgt de machine afscherming voor de veiligheid.

Stef