De eerste dagen met je puppy: do’s en dont’s

Wanneer je nieuwe puppy voor het eerst mee naar huis gaat is het zowel voor jou als voor de pup erg spannend. De pup is van zijn moeder en nestgenootjes verwijderd en is ineens in een geheel nieuwe omgeving. En ook voor jou is het wennen, want je zult flink wat tijd moeten steken in het opvoeden en het trainen van je nieuwe puppy. Hoe moet je dit de eerste dagen aanpakken en wat moet je wel en wat moet je absoluut niet doen? Hier vind je de do’s en dont’s tijdens de eerste dagen met je nieuwe puppy.

Wat moet je wel doen tijdens de eerste dagen met je puppy?

Het belangrijkste is dat je een pup de tijd moet geven om te wennen in jouw huis. De geuren, de geluiden en de mensen zijn allemaal nieuw en een puppy heeft tijd nodig om dit allemaal te verwerken en hieraan te wennen. Dit zal zeker een paar dagen duren voordat je puppy hier wat meer aan gewend is. Wanneer je de pup bij je wilt roepen, gebruik dan een hoge en vriendelijke stem, dit vindt de pup fijn en zal dan ook naar je toe komen lopen. Dit leer je bijvoorbeeld bij de hondenschool van Tinki.

Andere tips voor de eerste dagen

Zorg er ook voor dat je puppy de eerste nacht al slaapt op de plek waar je hem wilt hebben. Als je van tevoren al ergens een hoekje hebt gecreëerd met een kleedje, is het belangrijk om hem hier ook vanaf het begin neer te zetten. Leg hier bijvoorbeeld ook een geurdoekje uit het nest en een knuffel. Geef je puppy hetzelfde voer als bij de fokker en maak de pup in de avond moe, zodat hij ’s nachts beter slaapt. Ook belangrijk: de zindelijkheidstraining. Begin hier direct mee en wanneer je ziet dat de pup binnen wil gaan plassen, til hem dan op en breng hem naar buiten.

Wat moet je niet doen tijdens de eerste dagen met je puppy?

Er zijn ook een aantal acties die je beter kunt vermijden tijdens de eerste dagen met je puppy. Zo is het belangrijk om hem niet steeds op te tillen of achter hem aan te lopen, maar geef je pup de ruimte om het huis te ontdekken. Het is mogelijk dat je pup de eerste dag niet eet, omdat het geen eetlust heeft vanwege de onwennigheid. Dwing je puppy dan ook niet om te eten, maar wacht rustig af.

Dont’s bij de zindelijkheidstraining en eerste nachten

Omdat de zindelijkheidstraining direct start, kan het voorkomen dat de pup binnen plast. Wordt niet boos wanneer dit gebeurt, maar schenkt er geen aandacht aan. Geef de pup wel aandacht wanneer hij buiten plast en dit goed gaat. De eerste nachten kan een puppy flink janken, omdat dan het besef van gemist komt. Je kunt twee opties kiezen: of je slaapt de eerste nachten naast de slaapplek van de hond, zonder al te veel aandacht te schenken, of laat hem de eerste nachten op jouw slaapkamer, in een mand of bench.

Stef