Veel gevallen van gehoorschade door werk

Jaarlijks melden verschillende mensen zich bij de bedrijfsarts, omdat ze gehoorschade hebben opgelopen tijdens het uitvoeren van werk. Een oorzaak hiervan is dat gehoorbescherming niet altijd wordt gedragen en dat het niet altijd dempt naar behoren. Uit onderzoek is gebleken dat voornamelijk de bouw verantwoordelijk is voor de gevallen van gehoorschade. Dit komt doordat deze mensen dagelijks geconfronteerd worden met lawaai op de bouw, hierdoor ontstaat gehoorschade. Maar gehoorschade kan ook veroorzaakt worden door het uitvoeren van andere werkzaamheden. Muzikanten worden bijvoorbeeld ook langdurig geconfronteerd met harde muziek waardoor op den duur gehoorbeschadiging kan ontstaan.

De Arbowetgeving en gehoorbescherming

Het blijkt dat mensen die bepaalde werkzaamheden uitvoeren een vergroot risico lopen op gehoorbescherming. Met betrekking daarop schenkt de Arbowetging ook aandacht aan gehoorbescherming. De Arbowetgeving stelt de werkgever namelijk verplicht om bij een geluid vanaf 80 decibel maatregelen te treffen om gehoorschade bij werknemers te voorkomen. Voorbeelden van deze maatregelingen zijn het omkasten van machines of de werkzaamheden die werknemers uitvoeren op een andere manier in te richten. Echter is de belangrijkste maatregel die een werkgever kan treffen het aanschaffen van gehoorbescherming op maat in de vorm van otoplastieken.

Waarom kiezen voor otoplastieken?

Op het moment dat je als werkgever graag wilt voldoen aan de regels die de Arbowetgeving je oplegt betreft gehoorbescherming van werknemers, dan doe je er goed aan om te kiezen voor otoplastieken. Otoplastieken zijn op maat gemaakte oordopjes. Deze zijn aan te schaffen in twee materialen, met een verschillende hardheid. De keuze hangt af van de werkzaamheden die de werknemers dagelijks verrichten en persoonlijke wensen. De otoplastieken worden gemaakt met een 3D-printer passen daardoor altijd perfect, zonder enkele drukpunten. Wil je graag extra informatie ontvangen over de otoplastieken? Neem dan vrijblijvend contact op! De specialist in otoplastieken voorziet je graag van deze extra informatie en beantwoord al je vragen.

Stef