Tips voor het kopen van een huis

Voor sommige mensen is het tijd om een huis te gaan kopen. Ben jij zo iemand? Misschien heb je wel al die tijd in je studentenhuis gewoond, of bij je ouders, en ben je klaar voor een nieuwe stap. Dan heb ik hier een paar tips die misschien wel kunnen helpen bij de zoektocht. Want, waar begin je eigenlijk? Bedenk als eerste wat je woonwensen zijn, hoeveel slaapkamers je bijvoorbeeld wil en in welke omgeving je het liefste wil gaan wonen. Daarnaast is het ook belangrijk om uit te rekenen hoeveel je maximaal aan een huis kan uitgeven, kijk voor die berekening ook meteen naar wat je maximaal wil en kan betalen aan maandlasten. Want naast de hypotheek die je maandelijks moet afdragen, wil je natuurlijk ook wat leefgeld overhouden. Voor starters is er een goede hypotheek te vinden, de startershypotheek. Dit is, zoals de naam zegt speciaal voor starters ontworpen en dus speciaal voor jou.

Vervolgstappen

Nadat je hebt bekeken wat voor droomhuis je in wil wonen en hoeveel budget je hiervoor hebt, kan je op zoek naar een huis. Hier heb ik ook nog een tip voor, plan de bezichtigingen overdag, zo zie je het huis met daglicht en kan je meteen zin of het gebreken heeft. Wanneer je je droomhuis hebt gevonden kan je nogmaals terug naar de hypotheek gaan. Welke hypotheek past het best bij je en dit koophuis, en welke hypotheek rentes passen het beste bij jou? Er bestaan verschillende hypotheek rentes die per leen periode verschillen. Het is belangrijk om hierover na te denken en even na te gaan hoeveel je in de toekomst denkt te gaan verdienen en voor hoe lang je een hypotheek wil afsluiten. Als je dit allemaal hebt uitgestippeld, kan je een bod gaan uitbrengen op dat gewenste huis. Bereid je hiervoor goed voor, denk aan je maximale budget wat je hebt en overleg met je aankoopmakelaar hoeveel je zou kunnen en willen bieden. Zo ga je niet onnodig te veel uitgeven en blijft de prijs reëel. Uiteindelijk als dit allemaal echt rond is, kan je naar de notaris en daar onderteken je de hypotheekakte, zodat je de officiële eigenaar bent van je eigen nieuwe huis. Gefeliciteerd! Ik hoop dat mede door deze tips allemaal goed is gelukt.

Stef