Mondkapjes voor op een feest: zoek meer bescherming

In Nederland zijn er geen specifieke mondkapjes voor op een feest, want ze zijn in die situatie niet verplicht. Maar een feestje is wel een omgeving waarin de richtlijnen lastiger te volgen zijn. Het is de verantwoordelijkheid van de organisatoren van het feest om er zorg voor te dragen dat de gasten zich aan deze regels houden en kunnen houden. Afstand, in je elleboog niezen, je handen wassen; we weten onderhand precies wat we moeten doen. Wil jij jezelf toch beter beschermen tegen het oplopen van het virus op een feest, dan zijn er een aantal mondkapjes waarmee je dat kunt doen.

 

Koop geen medische mondkapjes voor op een feest

In de trein en andere voertuigen zijn niet-medische mondkapjes verplicht gemaakt. Deze zijn bedoeld om het virus tegen te houden bij iemand die het onbewust draagt. Een niet-medisch mondkapje is niet voldoende als je ervoor wilt zorgen dat jij het virus niet op kunt lopen. In het openbaar vervoer zijn niet-medische mondkapjes verplicht, wat betekent dat de reizigers elkaar beschermen van zichzelf. Als iedereen zo’n mondkapje draagt, is iedereen veilig. Op een feest is de situatie anders, want daar zijn er waarschijnlijk maar een paar mensen die mondkapjes dragen.

 

Niet-medische alternatieven

Er zijn dan een aantal alternatieve niet-medische mondkapjes die voor op een feest betere bescherming bieden. In situaties waarin mondkapjes niet verplicht zijn, maar de richtlijnen niet altijd even goed gevolgd worden, zijn deze ideaal.

  • Mondkapjes met een filter: je kunt mondkapjes voor op een feest aanschaffen met een filter. Deze filter is soms geïntegreerd en andere keren kun je hem zelf wassen en vervangen. Een filter is 70 procent effectiever dan een mondkapje zonder. Daarnaast kun je hem ook hergebruiken, soms wel tot 5 keer achter elkaar. Zoek je mondkapjes voor op een feest, dan is het verstandig om voor een filter te kiezen.
  • 3-laags mondkapjes: een andere optie die je hebt is om op een feest een mondkapje te dragen met 3 lagen. Standaard niet-medische mondkapjes hebben 2 lagen en soms zelfs 1. De 3 laags mondkapjes beschermen je dan net iets meer. Veel verkopers geven duidelijk aan wat het verschil in bescherming precies is in hun productomschrijving.

 

Zoek een Nederlandse verkoper uit

Wil jij niet-medische mondkapjes voor op een feest kopen, dan is het dus verstandig om een soort uit te kiezen dat je ook beschermt tegen het oplopen van het virus. Kies dan een Nederlandse verkoper uit, want zij geven duidelijk en in je eigen taal aan hoe effectief het mondkapje is. Daarnaast zijn de producten in Nederland vaak ook van betere kwaliteit dan ergens anders en dat heb je op een feest wel nodig. Mondkapjes voor op een feest zijn niet verplicht, maar het is logisch dat je er wel aan denkt om deze toch te dragen. Met de bovenstaande informatie vind je dan vast een mondkapje waardoor jij meer gemoedsrust en bescherming ervaart.

Stef