De geschiedenis van katoen

Bijna iedereen heeft tegenwoordig kleding in zijn of haar kast hangen dat van katoen is gemaakt. Maar bijna niemand weet waar katoen vandaan komt en waar het gemaakt wordt. Katoen bestaat al langer dan sommige geschiedenis boeken gaan. In Midden-Amerika was katoen al in 5800 voor Christus bekend en in India en China rond 3000 voor Christus. Katoen kwam pas veel later daar Europa door de Arabische kooplieden, dit was rond 800 na Christus. In deze tijd werd katoen nog niet in Europa zelf gemaakt. Dit gebeurde pas in de 14e eeuw in zuid Duitsland.  In Ausburg en Ulm werd katoen gesponnen en linnen geweven. Deze plaatsen hebben lang geleid binnen de katoenindustrie, daarna werd het Engeland en België. Er werden later ook uitvindingen gedaan die het produceren van katoen gemakkelijker maakten. Zo werden er de spinmachine (1764) en de mechanische weefstoel (1784) uitgevonden.

Katoen

Katoen in Amerika

Katoenzaden zijn vanaf 1556 in Florida en in 1607 in Virginia geplant. Veel mensen plantte vanaf 1616 katoen op de velden rondom de James rivier in Virginia. Katoen werd eerst met de hand gespannen. Dit was niet alleen duur maar ook arbeidsintensief. Daarom werd katoen vanaf 1730 in Engeland machinaal gespannen. Door deze sprong kwam de industriële revolutie op gang, ook de katoenen ‘gin’ hielp daar een handje aan mee.

Wat is een katoenen ‘gin’?

Een katoenen ‘gin’ is een kleine machine die zaden en katoenvezels van elkaar scheidt. De eerste katoenen gin werd uitgevonden door een Amerikaan genaamd Eli Whitney in 1793, en het werd uitgevoerd in 1794.  De uitvinding van deze ‘machine’’ heeft veel verandering in de katoenindustrie gebracht. Hierdoor werd de katoenproductie 10 keer snelle dan voor de uitvinding.

De verhuizing naar Engeland

Toen de Indische katoenindustrie in verval raakte door de industriële revolutie ging alle katoenproductie naar Engeland. De uitvinding van Richard Arkwright (de spinmachine) maakte de massa productie mogelijk.

Tegenwoordig wordt katoen gemaakt in wereld delen waar katoenplanten worden gebruikt die selectief zijn gekweekt zodat elke plant veel kan opbrengen. Het katoen wat in deze tijd is geproduceerd is daarom ook van veel betere kwaliteit. In het jaar 2002 werd 33 miljoen hectare grond gebruikt voor het kweken van katoen en leverde een waarde op van 21.3 miljoen euro.

Katoen is natuurlijk een van de bekendste en meest gebruikte stoffen wereldwijd. Er zijn natuurlijk veel meer stoffen die je kunt gebruiken voor kleding stukken. Zo heb je punta di Roma. Dit is een stevige stof die erg elastisch is en mooi valt. Ben jij ook opzoek naar mooie stoffen? Klik dan hier.

Stef