Wat zijn de voor- en nadelen van e-learing?

Veel mensen weten niet wat e-learning is. Een veel gezochte zoekterm op het internet is dan ook: Wat is e learning? In dit artikel wordt er uitgelegd wat e-learning is. Daarnaast worden er een aantal belangrijke voor- en nadelen van e-learning behandeld. Hopelijk kun jij na het lezen van dit artikel begrijpen wat e-learning is en nagaan of het iets voor jou is.

Wat e-learning precies is

Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat e-learning is. E-learning is eigenlijk een online opleiding of cursus die je online kunt volgen. E-learning is iedere vorm van leren die gebruik maakt van een computernetwerk, distributie, communicatie en facilitering. E-learning is iets wat je tegenwoordig steeds meer ziet, het is een moderne manier van leren die voor veel mensen goed werkt. Daarnaast is het echt van deze tijd. Tegenwoordig is bijna alles mogelijk via het internet. Hierdoor is e-learning ook ontstaan, het is een mooie stap richting de toekomst. E-learning kent ook vele voordelen. Naast voordelen zijn er natuurlijk ook een aantal nadelen aan verbonden, maar deze kunnen in principe gemakkelijk verholpen worden.

Een aantal voordelen van e-learning

E-learning brengt een aantal voordelen met zich mee. Als eerste voordeel is het zo dat e-learning goed te combineren is met een vaste baan. Doordat e-learning online is, wordt het mogelijk gemaakt om zelf je tijden te bepalen. Dit is ook erg fijn als je juist een ochtend of avondmens bent, je hebt namelijk geen vaste roosters waar je jezelf aan moet houden. Voor docenten vergt e-learning ook een stuk minder werk, dit kan erg verrassend zijn. Er zijn op veel scholen wel een of meerdere docenten die niet goed met de vele werkzaamheden om kunnen gaan. Soms wordt het voor hen te veel, of raken ze overspannen. Voor deze mensen is e-learning ook ideaal. Ze hoeven namelijk niet meer fysiek voor de klas te staan en daarnaast kost het maken van opdracht een stuk minder tijd ten opzichte van fysieke lessen waarbij docenten wel eens zelf opdrachten moeten verzinnen. Ook voor leerlingen werkt het allemaal een stuk sneller. Er zit een hoop tijdsverschil tussen een opdracht typen en schrijven. Tot slot is het zo dat de cursisten van e-learning 25 tot 50 procent.

Nadelen van e-learning

E-learning heeft naast voordelen ook een aantal nadelen. Om te beginnen is het nadelig omdat zelfdiscipline vereist is voor e-learning. Het is niet zo dat de docenten achter je aan zitten zodat jij je werk afmaakt. Ook is e-learning onpersoonlijk, je zult niet veel actieve interacties met je docenten en medestudenten hebben. Hierom zul je ook niet veel samenwerken, voor sommige mensen zal dit erg vervelend zijn. Er zijn namelijk een hoop mensen die behoefte hebben aan goede begeleiding en sociaal contact. Ook kan leren op een computerscherm na een lange tijd erg vermoeiend worden, hier komt het stukje discipline weer terug. Ook oog, nek en rugproblemen kunnen ontstaan als je niet gewend bent om achter de computer te werken. Hierom is een goede werkplek vereist.

Stef