Verbouwing van een huis

Na een tijd in je eigen huis gewoond te hebben, komt er misschien een gezinsuitbreiding of ben je toe aan iets nieuws. Dan ga je waarschijnlijk je huis verbouwen. Hoe pak je dat dan precies aan? Ga je het zelf regelen, of laat je het door iemand doen. Als eerste kan je het ontwerp wel zelf maken. Hier kan je BIM voor gebruiken. BIM is het bouwwerkinformatiemodel waarmee jij 3D tekeningen kan maken en zo ook je eigen huis goed kan renoveren en inrichten. BIM is voornamelijk te gebruiken voor het ontwerpen van nieuwe gebouwen, maar je kan hier ook heel goed je eigen huis (virtueel) mee renoveren. Zo weet je uiteindelijk hoe je huis eruit komt te zien, en kan je goed beoordelen of je tevreden hiermee bent voordat je met de verbouwing gaat beginnen. Op deze manier kan je ook je plannen goed en duidelijk aan je partner of aan je aannemer laten zien.

Het ontwerp

Voor het ontwerp van je nieuwe huis kan je gebruik maken van Inventor. Dit is een softwareonderdeel binnen BIM waarmee je makkelijk het ontwerp kan maken. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijk kiezen waar je het aanrecht plaatst in de keuken, hoe je de zitkamer wil hebben of hoe je de slaapkamers wil verdelen. Dit zijn allemaal 3D ontwerpen waarmee je uiteindelijk precies kan zien hoe het eruit komt te zien. Met deze software kan je nog veel meer verbouwen naast je eigen huis. Je kan bijvoorbeeld ook duidelijk inzoomen op alleen je badkamer als je dat zou willen. Maar je kan hier van alles mee 3D ontwerpen. Wanneer je in de bouw zit kan je deze software dan ook goed gebruiken voor andere projecten. Je hoeft niet alleen in de bouw te zitten overigens, misschien ben je wel ontwerper, architect of adviseur. Je wil natuurlijk zo veel mogelijk informatie weten van de projecten die bij jou lopen, om je zo goed mogelijk te informeren kan je dus met deze software een heel eind komen. Uiteindelijk komt natuurlijk de vraag, ga je je eigen huis helemaal zelf renoveren, of laat je het iemand doen? Je hebt in ieder geval een goede start met het ontwerp gemaakt.

Stef