Stoffen trends voorjaar/zomer 2016

Na dat alles is geanalyseerd hebben van de laatste ontwikkelingen uit de voorjaar/zomer 2016. Wordt hier in de top drie essentiële stoffentrends die voor dit seizoen op de catwalk in de grote modesteden te zien waren. Er verscheen een schat aan nieuwe innovaties in de voornaamste categorieën Weefsels, Breisels en Skin & Tech, waardoor de damescollectie een flinke update heeft gekregen. De voorjaar/zomer stijlen spreken de zintuigen het meest aan met frisse interpretaties van tastbare, rustieke eigenschappen, terwijl andere grove breisels, losse garen of ultra-gladde afwerkingen verwekten.  Gezien dat alle grote mode ontwerpers deze ready to wear stoffen al hebben opgenomen in hun collecties, kunnen we deze trends ook verwachten in de trendy fast fashion voorjaar/zomer 2016 collecties, zowel als in de meer regulieren lijnen voor voorjaar/zomer 2017.

De catwalk krijgt dit jaar een rustiek element, met de nadruk op de eigenschappen van linnen doeken. Ruwe, rauwe geweven vezels worden uitgevoerd in neutrale tinten, hier en daar afgewerkt met losse garen of getextureerde randen. Deze trend was het opvallendst in de weefsel categorie. In de categorie Breisels geven ontwerpers landelijke weefsels een 21ste -eeuwse twist. Met de gebruik van stoffen zoals raffia, met handgeweven en gevlochten texturen, behoren combinaties van oppervlakken, grof gebreide zomen en overdreven losse garen details tot de nieuwe ontwikkelingen, en complementeren daarmee een strak silhouet.

De ontwikkeling van is leer is in strakke vormgeving en ultra gladde structuren, waardoor het eerder lijkt dat een huid meer op een stof lijkt. Deze gladde oppervlakken bieden soepele, lichte stoffen voor voorjaar/zomer damesmode, en kunnen daarom ook makkelijk gevormd en aangepast worden, waardoor deze categorie ook weer makkelijk geüpdatet kan worden.

Denim trends voorjaar/zomer 2017

De vooraanstaande modebeurs Denim Première Vision is een van de meest invloedrijke denimevenementen, en geeft bezoekers een uitgebreid platform waar inkopers , pers, en branche genoten de grootste wevers, wassers en spinsters kunnen ontmoeten. Er komen ieder seizoen wel duizenden bezoekers op Fira Montjuic in Barcelona af, om de laatste ontwikkelingen op denim gebied te ontdekken, van nieuwe technologieën en afwerkingen tot kleuren, stoffen e
n passement. Hier worden drie splinternieuwe inspirerende denimtrends onthuld. Dit jaar was de thema Mansion of Denim, met collectie die beïnvloed waren door de wind, hitte en droge lucht om zo dan weer verse zomer stukken te kunnen creëren met een hedendaagse edge.

De nieuwe collectie van Denim krijgt in voorjaar/zomer een update met meer gerafelde randen om het zo meer tastbaar te maken. Veel losse draadjes zijn dan ook te vinden op jasjes, tops en de jeans. Daarmee voegt het een interessante vrije tijds look. Het vaak toepassen hiervan verhoogt het getextureerde effect op enkele van die stukken. Zoals je dan zou kunnen zien op zomen van zakken en tailles.

De collecties van 2017 zijn geïnspireerd door de sfeer van Oosterse elegantie. Verfijnde Japanse werkkleding silhouettes komen dan ook vaak voor in stukken als broeken met wijde pijpen en tuniek vormige jasjes, terwijl Oriëntaalse prints uitgevoerd zijn in klassieke jeanstinten wat dan weer een moderne twist aan de kleding geeft.

Stef