Waar moet je op letten bij het aanleveren van drukwerkbestanden?

Bestanden aanleveren bij een online drukkerij kan soms heel lastig zijn. Bij elke online drukkerij zijn de regels voor het aanleveren van online drukwerk snel anders en zijn de aanlever specificaties dus anders. Voordat je een bestand upload dien je dus altijd eerst te kijken naar de eisen van de drukker waar je op dat moment iets besteld. De regels omtrent het aanleveren van de tekst, foto’s, snijmarges en afloop zijn bij elke drukker anders. In deze tekst worden de aanlever specificaties van foto’s en snijmarges behandeld en waarom je deze goed dient aan te leveren. Uiteraard dien je zelf eerst te kijken of de kleuren wel in de juiste kleursoort staan (RGB/CMYK). Zorg ook dat je zoveel mogelijk bij een drukker bestelt zodat de kleuren niet ineens anders zijn.

Waar moet ik opletten bij het aanleveren van foto’s?

Allereerst is het belangrijk dat je de juiste foto aanlevert. Iedereen levert wel eens de verkeerde foto aan (bijvoorbeeld niet de laatste versie van een grafisch bewerkt bestand). Controleer dit dubbel, anders wordt het verkeerde bestand gedrukt. Gebruik ook geen foto’s met een kwaliteit onder 300 dpi (dots per inch). Heb je deze niet? Lever dan een foto aan met een dpi van tenminste 150. Upload je een foto met minder dan 150 dpi, dan is de kans groot dat je de pixels van grote afstand al kan zien en dat dit niet ten goede komt van jouw drukwerk.

Waar moet ik op letten bij het bekijken naar snijmarges?

Kijk eerst het formaat wat je laat drukken. Is dit bijvoorbeeld A7 of A2? De snijmarges verschillen enorm per formaat. Kijk vervolgens naar de snijmarges die de drukker hanteert die jij kiest. Gangbaar is een snijmarge van 3 mm. Zet de snijmarges ook in het bestand. Doe je dit niet? Dan wordt een deel van je drukwerk eraf gesneden. Straks heb je belangrijke letters aan de zijkant van je bestand staan, die worden er dan af gesneden en is je drukwerk waardeloos.

online-drukwerk

Stef