Waar moet je opletten als je online drukwerk wilt bestellen?

Ga je online drukwerk bestellen, dan dien je altijd op een aantal punten goed te letten. Je wilt natuurlijk dat als je een mooi ontwerp hebt voor je flyer, poster, visitekaartje of ander product ook mooi gedrukt wordt. Het is natuurlijk zonde als je mooie design niet tot uiting komt in het product. Ook als je graag met spoed drukwerk wil gaan bestellen, dan kan dit!

Let goed op het aantal kleuren

Des te meer kleuren jouw bestand heeft, hoe moeilijker dit bestand te drukken is. De reden hiervoor is erg simpel. Elke kleur moet apart op het product gedrukt worden. Sommige (niet alle) drukkers rekenen extra geld per nieuwe kleur die jij erbij wilt. PMS-kleuren zijn ook weer duurder dan full color. Full color is meestal goedkoper dan PMS-kleuren. Dit komt omdat PMS-kleuren speciaal gemengd moeten worden en full color kleuren standaardwaarde hebben. Onthoud ook dat je de kleuren voor drukwerk nooit in RGB kan aanleveren. Zet ze zelf altijd even in CYMK. Doe je dit wel, dan treedt er kleurverschil op bij het drukken van het bestand. Heb je het bestand al opgemaakt in RGB? Geen nood. Je kunt deze ook omzetten zodra je het bestand exporteert naar PDF. Geef de PDF export dan het profiel ‘Fogra 27’. Dan worden de kleuren zo goed mogelijk omgezet (geen succes gegarandeerd). Het beste is om gewoon te beginnen in CYMK kleuren.

Let op het aan te leveren formaat

Als je drukwerk gaat ontwerpen dien je rekening te houden met eindformaat waar het ontwerp straks afgedrukt moet worden. Dit is namelijk van invloed op de grootte van je bestand en op het gewenste aantal DPI. De meeste online drukkers houden 300 DPI aan als maatstaaf. Het minimale aantal DPI is meestal rond de 150 dpi. Ga je een klein formaat bestand laten drukken? Dan is het aantal DPI minder belangrijk dan wanneer je een groot formaat bestand gaat laten drukken. Bekijk ook meteen de overige aanlever specificaties. Hierin staan andere belangrijke dingen zoals snijranden en overloop. Hoe makkelijker het aangeleverde bestand is om te drukken, hoe minder er fout kan gaan.

drukwerk-online

Stef