Houtenvlonder aanleggen

VlonderplankenVaak brengt een houten vlonder of terras een warme sfeer in je tuin. Het ziet en netter uit, en je kunt er gemakkelijk op relaxen op een warme zomerdag. Een houten vlonder kan ook rond een zwembad aangelegd worden. Dit is comfortabeler dan de koude bestrating als je uit het zwembad komt.

Vlonderplanken zijn vaak verkrijgbaar in de volgende materialen:

  • Geïmpregneerd vuren
  • Hardhout
  • Kunststof

Voor het behoud van de vlonder wordt geadviseerd om hardhouten vlonderplanken te gebruiken. Op een hardhouten vlonder kan voortdurend water blijven staan, zo is het dus geen probleem als er regenwater op blijft staan.

Hout kan vergrijzen

Onbehandelde vlonderplanken kunnen onder invloed van het licht buiten (Uv-licht) vergrijzen.  Geïmpregneerde, hardhouten en kunststof vlonderplanken kunnen verkleuren bij daglicht. Sommige mensen vinden dit erg mooi, terwijl andere mensen liever de bruin/ rode kleur van het hout willen behouden.

Gebruik Bankirai olie

Je kunt het vergrijsde hout regelmatig behandelen met bankirai olie. Als je de houtenvlonderplanken een keer in de zoveel tijd behandeld met deze olie. Het voordeel van deze olie is dat het gepigmenteerd is. Door het pigment in de olie wordt de uv-straling tegengehouden. Een blanke houtolie of teakolie is niet gepigmenteerd en zal daarom wel uv-licht doorlaten. Hiermee is dan het vergrijzen van het hout niet verholpen.

Werking van vlonderplanken

Vlonderplanken dat vocht opnemen zullen uitzetten en planken die droger worden zullen krimpen. Dit wordt ook wel het werken van het hout genoemd en gebeurd vaak haaks op de richting van de nerven. De vlonderplanken zullen ook na montage breder en smaller worden bij wisselende omstandigheden. Dit is vaak de reden dat de planken met een afstand van circa 5 mm worden gemonteerd.

Kunststof vlonderplanken zetten bij warm weer uit in de lengte. Het is daarom erg belangrijk dat je kunststof vlonderplanken niet in de lengte tegen elkaar moet monteren.

Rvs-schroeven

In de meeste soorten hout zitten inhoudsstoffen, deze stoffen tasten de gewone schroeven aan. Hierdoor worden ze zwart en kan het hout rond de schroeven zwart door kunnen trekken. Ook kunnen de planken los gaan liggen als de kwaliteit van de schroeven achteruit gaat. Daarom zijn rvs-schroeven aan te raden. Deze schroeven kunnen tegen de inhoudsstoffen van de vlonderplanken en blijven dus goed. Een tip is om bij het bewerken en verwerken van hardhout, gereedschap te gebruiken dat goed scherp is. Zo kom je goed door het hout heen en beschadigt het hout niet.

Stef