Tips bij waterschade aan je iPhone SE

 

Waterschade komt gelukkig niet zo vaak voor maar toch kan het altijd gebeuren. Je morst er bijvoorbeeld per ongeluk koffie overheen of hij valt uit je zak in de sloot. Hoewel hij niet bij elke druppel water onmiddellijk beschadigt is de iPhone SE helaas niet waterdicht. Dit zijn wat tips voor als jouw iPhone SE nat is geworden.

Het eerste wat je moet doen is hem uitzetten.

Je bent namelijk geneigd om juist te kijken of hij het nog doet. Tenzij het echt heel weinig water was en je hebt het kunnen afvegen, is het beter als je hem gelijk uit zet. Kortsluiting kan namelijk voor grote schade zorgen: onderdelen kunnen gaan smelten of verbranden. Omdat de onderdelen zo klein zijn is de schade al snel groot.

 

Kijken of de telefoon waterschade heeft opgelopen

Je denkt misschien dat je dit gelijk kan zien, de telefoon doet het bijvoorbeeld niet meer, of je ziet water onder het scherm. In sommige gevallen is dat zo maar in andere gevallen blijft de telefoon het gewoon doen terwijl er toch water is binnengedrongen. Dit water kan langzaam schade veroorzaken door corrosievorming op het moederbord of toch plotselinge kortsluiting. De iPhone SE heeft vloeistof indicatoren aan de zijkant. Als je aan de zijkant een rode stip ziet, betekent dit dat er vloeistof de telefoon is binnengedrongen.

 

De simkaart verwijderen

Ook op simkaarten en geheugenkaarten kan kortsluiting ontstaan. Het is dus beter om deze te verwijderen zodra de telefoon uit staat. Niet iedereen wil een iPhone graag open maken, maar ook dit kan, met een schroevendraaier, en dan kan je de accu eruit halen. Ook accu’s kunnen door water beschadigd raken.

 

De iPhone SE laten drogen

Om je telefoon te laten drogen is het een goed idee om hem in een bak met droge rijst te doen. Zorg dat er ook rijst overheen ligt. Open is beter dan dicht maar niet iedereen wil een iPhone openmaken. Als je dat niet durft, laat hem dan gewoon dicht in de rijst. In plaats van rijst kan je ook silica-zakjes of speciale droogmaakhoesjes gebruiken. Laat je iPhone minstens een paar dagen drogen. Nooit je telefoon met warmte drogen, ook daar kunnen onderdelen van gaan smelten en ben je nog verder van huis.

 

 

De telefoon chemisch reinigen

Als je iPhone erg nat is geweest zou je hem kunnen reinigen met isopropyl alcohol. Let erop dat dit geen gewone ethanol of methanol mag zijn. Er zijn ook commerciële reinigingsmiddelen op de markt.

 

De telefoon wegbrengen of opsturen naar een reparatiebedrijf

In sommige gevallen is het het verstandigst om de telefoon te laten repareren. Dit kan door Apple zelf, hoewel dit vaak duurder is, maar je kunt ook kijken naar gespecialiseerde computer reparatie bedrijven. Daar maken ze de iPhone SE open en maken ze hem goed schoon met een elektronische reinigingsmachine. Ze kijken vooral naar corrosie- en mineraalvorming. Ook kunnen ze je adviseren, bijvoorbeeld als er onderdelen vervangen moeten worden. Je hebt dan ook gelijk een beter idee van de omvang van de schade, en ook vooral wat de kosten zijn.

 

 

Stef