Welke ruimte huren voor je uitvaart?

Het ligt voor de hand om de ceremonie in de aula van het uitvaartcentrum te houden. Dat is in alle opzichten het meest praktisch. Maar bedenk dat je in principe, zij het met wat meer organisatie, op alle denkbare locaties terechtkunt. Thuis bijvoorbeeld, in een clubhuis, een school of sportvereniging.

En je kunt de ceremonie ook in een park, bos of aan een strandje organiseren. Bedenk vooral wat recht doet aan de overledene en waarbij de nabestaanden zich prettig voelen.

Hoe kleed je de ruimte aan?

je kunt de sfeer van de uitvaart grotendeels bepalen door de aankleding. Wel of geen kleed op een kist, wel of geen kaarsen, bloemen. Ook de opstelling van een zaal bepaalt de sfeer. Stoelen in een rijtje of in een halve cirkel om de kist maakt al verschil. En als er veel jonge kinderen zijn, vindt je het misschien fijn als zij in een cirkel rond de kist op de grond mogen zitten, voor een intieme en tegelijk niet te zware sfeer.

Denk ook aan wat je verder wilt laten zien. Voorwerpen die een belangrijke rol speelden in het leven van de overleden persoon kun je bijvoorbeeld een centrale plek geven. Of denk aan een scherm achter de kist waarop je tekeningen of kaarten die je hebt ontvangen kunt hangen.

Wat je steeds meer ziet op uitvaarten: een beeldscherm waarop foto’s of bewegende beelden te zien zijn. Van de overledene zelf, of van gebeurtenissen, voorwerpen of landschappen die belangrijk voor hem of haar waren.

Bedrijven kunnen helpen!

Kom je er zelf niet helemaal uit schakel dan een bedrijf in die je hiermee helpt. Een goed alternatief hiervoor is uitvaartcooperatie!

Stef