Een laserprinter of een inkjetprinter?

Welk type printer is het best?

Iedereen gebruikt thuis wel een of ander type printer. Tegenwoordig zijn het inkjetprinters en laserprinters die de dienst uitmaken. Met moderne printers kun je overigens veel meer dan alleen maar printen. Ook kopiëren, scannen en faxen behoren tot de mogelijkheden. Op het web kun je terugvinden welke printer werd verkozen tot de beste printer 2017.

Een inkjetprinter: ook geschikt voor foto’s

Voor thuisgebruik schaft men meestal een inkjetprinter aan. Dit soort printer werkt met één of meerdere inktpatronen, waarvan de inkt via een printkop op het blad ‘spuit’. Inkjetprinters maken afdrukken in een zeer hoge kwaliteit. Als je speciaal fotopapier toepast, is het mogelijk om met een inkjetprinter schitterende foto’s te printen.

De inktpatronen voor een inkjetprinter zijn echter niet goedkoop. Bij een kleurenprinter moet je niet alleen het zwarte inktpatroon aanschaffen, maar ook één of meerdere kleureninktpatronen. Als je veel moet printen, loopt de kostprijs al gauw hoog op. Soms is het mogelijk om lege patronen terug te vullen.

Een laserprinter: om veel documenten af te drukken

Een laserprinter werkt volgens een totaal ander principe. Met een laserstraal of een andere lichtbron ‘schrijft’ een laserprinter de af te drukken tekst eerst op een lichtgevoelige rol (de ‘drum’).  In een laserprinter bevindt zich een patroon met zwarte of gekleurde poederdeeltjes (de ‘toner’). De gebieden op de drum die beschreven werden door de laserstraal, trekken deze poederdeeltjes elektrostatisch aan. De poederdeeltjes op de drum worden vervolgens overgebracht op een blad papier. Een warmtebron (de ‘fuser’) ‘bakt’ tenslotte de poederdeeltjes in het papier. Bij een kleurenlaserprinter tref je niet één, maar vier tonercartridges aan, in de kleuren zwart, magenta, cyaan en geel.

De afdrukkwaliteit van een laserprinter voor zwarte tekst en afbeeldingen is zeer goed. Bij het afdrukken van kleurenfoto’s is de kwaliteit over het algemeen slechter dan bij een inkjetprinter. Een kleurenlaserprinter is bovendien erg duur om aan te kopen.

Welke printer kopen?

In huisgezinnen vind je vooral inkjetprinters terug. Deze zijn niet zo duur en de afdrukkwaliteit is zeer goed. Als je veel documenten of foto’s wilt afdrukken, betaal je je op de duur echter blauw aan inktpatronen.  Een monochrome laserprinter is de beste keuze wanneer je erg veel documenten in zwarte tekst moet afdrukken. Wil je meer weten over de top vijf van uitverkoren printers van dit jaar? Surf dan naar https://spadabble.com/beste-printer-kopen !

Stef