Zelf een boomstamtafel maken

De natuur in je huis halen geeft je rust, dat is wat men zegt. Daarnaast past het in vrijwel ieder interieur, afhankelijk van de toepassing. Denk bijvoorbeeld eens aan een boomstamtafel. Je ziet ze de afgelopen tijd veel voorbij komen in de bekende woontijdschriften. Met een boomstamtafel ben je niet alleen milieubewust bezig, maar het is ook nog eens een echte aanvulling op je eetkamer of keuken. Het hout geeft een warme en tevens stoere uitstraling, natuurlijk afhankelijk van het onderstel dat je eronder laat plaatsten. Wel kunnen de kosten van zo’n duurzame tafel flink oplopen. Overweeg je een boomstamtafel aan te schaffen? Dan is het goed om eens na te denken om ‘m zelf te maken.

Denk goed na over de uitstraling van je boomstamtafel

Ieder soort hout heeft zijn eigen unieke eigenschappen en uitstraling. Dit maakt tevens dat niet ieder soort hout ook daadwerkelijk geschikt is voor het maken van een boomstamtafel. Een tafelblad moet namelijk van dik en stevig hout worden gemaakt, en hiermee vallen al vele houtsoorten af. De houtsoorten die overblijven hebben allen een ander soort uiterlijk maar zijn ook allemaal uniek door hun jaarringen. Juist deze jaarringen en de unieke uitstraling maken dat het echt een aanvulling is op je huis. Kies daarom een kleur of type hout die past bij je interieur. Je kunt er voor kiezen om zelf de boom van de gewenste houtsoort om te hakken, maar ook om een tafelblad (in de gewenste afmetingen) te bestellen bij een houthandel. Hak je ‘m zelf om? Let dan goed op dat je het hout een aantal dagen laat drogen, anders kan je er niet mee werken. Wanneer je het hout bestelt moet je ‘m vaak zelf nog voorbewerken, denk aan schuren en lakken. Je kan de boomstamtafel de gewenste finish of washing geven zodat hij helemaal aansluit bij jouw smaak. Mat of glanzend, of een whitewash, het is helemaal aan jou. Juist door zelf een tafel te maken bepaal je volledig zelf hoe deze eruit komt te zien. Bereken voor de tijd wel de kosten, aan de hand van de materialen die je wil gaan gebruiken. De materialen kunnen prijzig zijn, en in sommige gevallen is het dan goedkoper om een complete tafel aan te schaffen in plaats van deze zelf te maken.

 

Stef