Het perfecte hout voor een tuinhuisje

Of het nou gaat om een tuinhuisje of blokhut, een veranda of prieel of een garage of carport het is belangrijk om het juiste soort hout te kiezen. Voor een topkwaliteit tuinhuis is ook topkwaliteit hout nodig. Er gaat een heel proces aan vooraf voordat een tuinhuisje uiteindelijk in een tuin staat . Zo moet er gekozen worden tussen verschillende soorten hout en moet er veel met het hout gebeuren voordat het hout van goede kwaliteit is om te fungeren voor de bouw van een tuinhuisje of ander hout product.

Hard of zacht hout?

Er zijn vele soorten hout waar je uit kan kiezen. De belangrijkste keuze die gemaakt moet worden is de keuze tussen hard of zacht hout. Hardhout heeft een hoge dichtheid en is hierdoor lastig te bewerken. Voor het produceren van tuinhuisjes wordt over het algemeen gebruik gemaakt van zachthout omdat dit hout makkelijker te bewerken is. Bij het kiezen tussen een soort zachthout zijn er ook nog vele opties. Bij het produceren van tuinhuisjes wordt vurenhout uit noordelijk gelegen landen met een koud klimaat aangeraden. Dit koude klimaat zorgt ervoor dat de bomen in deze landen minder snel groeien waardoor fijnere jaarringen ontstaan die dichter bij elkaar liggen. Dit zorgt uiteindelijk voor een gelijkmatige en sterke structuur van het vurenhout.

Kwaliteit van het hout waarborgen

Om de kwaliteit van het hout te verbeteren wordt aangeraden het hout in speciale droogkamers te laten drogen. Een vochtigheid van circa 14-16% is ideaal om de krimp van het hout op basis van wisselende weersomstandigheden te beperken. Dit voorkomt kieren of slecht sluitende ramen en deuren.

Waarop moet u letten bij ramen en deuren met houten kozijnen?

Voor een gezellig tuinhuis mogen ramen en deuren niet missen. Bij een houten tuinhuis horen ook ramen en deuren met houten kozijnen. Aan welke eisen moet het hout van deze onderdelen voldoen? Belangrijk is, dat de kozijnen gelamineerd zijn. Dit betekent, dat ze niet uit één heel stuk hout bestaan, maar uit meerdere delen die aan elkaar gelijmd zijn. Daarbij wordt opgelet dat de structuur van de jaarringen van elk verbouwd houtdeel in tegenovergestelde richtingen verlopen. Dit voorkomt kromtrekken. Wilt u ook palen verbouwen? Let ook hier erop dat deze gelamineerd zijn.

Welke houtsoorten te kiezen bij buitenvloeren?

Hoort bij uw tuinhuis ook een stuk overkapte veranda en zal hier een houtbodem gelegd worden? In dit geval is het uiterst belangrijk dat deze vloer van hardhout is gemaakt. Op buitenvloeren blijft vaak regenwater staan. Als er voor zacht hout wordt gekozen zou deze snel gaan rotten. Hardhout is veel bestendiger en kan het regenwater goed aan zonder te rotten.

 

Meer tips rond om de bouw van uw tuinhuis

Er zijn verschillende leveranciers van tuinhuizen. Op hun websites worden vaak handige tips rond om de bouw en het onderhoudt van een houten tuinhuis gegeven. Benieuwd? Op https://www.lugarde.com/nl/ kunt u verschillende nuttige tips vinden.

 

 

Stef