Let op de volgende punten bij het kopen van werkschoenen

Goede schoenen zijn onontbeerlijk bij de uitvoering van elk beroep. Als leraar heb je dan vaak wel meer vrijheid in het soort schoen dan bijvoorbeeld mensen die in de bouw werken. Heb je een beroep waarbij het essentieel is dat je degelijke en beschermende werkschoenen draagt, dan zijn er een groot aantal dingen waarmee je rekening dient te houden. Een prachtig design van de werkschoenen is daarbij natuurlijk mooi meegenomen, maar zeker niet het belangrijkste.

Veiligheid en degelijkheid staat voorop

Een van de meest gehoorde klachten over werkschoenen, is dat ze vaak erg zwaar aanvoelen. Het gevolg is vaak dat mensen dan ook snel vermoeide voeten en benen krijgen. De werkschoen maakt het vaak toch al zware of gevaarlijke werk dan minder draaglijk. Jammer, want dat hoeft namelijk helemaal niet het geval te zijn. Wie de juiste werkschoenen aanschaft, zal hier eerder profijt dan nadeel van hebben. Een goede werkschoen beschermt je en zorgt ervoor dat je geen onnodige gezondheidsklachten ontwikkelt. Wat voor soort werkschoen je koopt, hangt af van de omgeving waarin je jouw werkzaamheden uitvoert en de weersomstandigheden. Daarnaast doe je er verstandig aan om met de jaargetijde rekening te houden. In de zomer spelen andere factoren vaak een rol dan in de wintermaanden. Een paar werkschoenen voor de lente- en zomermaanden en een tweede paar voor de herfst- en wintermaanden is dan ook geen overbodige luxe.

Aandachtspunten bij het kopen van nieuwe werkschoenen

Werk je in de bouw, dan zul je werkschoenen kopen die voorzien zijn van een stalen neus. Het is daarbij dan wel belangrijk dat je een werkschoen met de juiste maat en pasvorm kiest. De stalen neus zou je met je tenen niet mogen voelen. Werk je in een omgeving met natte en gladde vloeren, dan zal de werkschoen van een goede van anti slip zool voorzien moeten zijn. In dat geval is het tevens belangrijk dat de schoen waterdicht is. Voer je tijdens je werk handelingen uit waar je voor door de knieën moet gaan, bijvoorbeeld bij het betegelen van straten of onderhoud aan zware apparatuur, kies dan voor een lage werkschoen. Je voorkomt daarmee dan de werkschoen tegen de enkels aan schuurt waardoor pijnscheuten kunnen ontstaan.

Welke schoen heb je volgens de richtlijnen nodig?

In veel werksituaties zijn werkschoenen geen vrijblijvendheid, maar een verplichting. Om heel eenvoudig te kunnen bepalen wat voor soort werkschoen voor jouw werkomgeving verplicht is, zijn er normen ontwikkeld. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen vier soorten werkschoenen. De SB werkschoenen hebben een stalen neus en antislipzolen. De S1 werkschoenen zijn daar bovenop altijd gesloten en met name geschikt voor gebruik onder droge omstandigheden. De S2 werkschoenen

is specifiek ontwikkeld voor gebruik in een natte omgeving en de S3 werkschoenen heeft een extra tussenzool die beschermt tegen penetratie van scherpe objecten.

Naast een degelijk en veilig paar werkschoenen, kun je gelijk een bijpassende werkbroek kopen. Je zult je dan tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden nog comfortabeler voelen.

Stef