Softshell jas

Als je het over softshell jassen hebt is het onvermijdelijk dat je je ook meteen afvraagt of er een tegenstelling is, namelijk hardshell en wat dan precies de verschillen zijn. En ja, er is zoiets als een hardshell jas en er zijn natuurlijk verschillen, hoewel ze beiden vooral bedoeld zijn weerstand te bieden aan de weersomstandigheden, zoals regen, wind en kou. Maar geldt dat niet eigenlijk voor elke jas?

 

softshell jas

 

Verschillen tussen een hardshell en een softshell jas

• Een hardshell jas is waterdicht, winddicht en gemaakt van stug,
hard en niet rekbaar materiaal. Het ademt niet of nauwelijks, (hooguit ventilatiegaten of –sleuven) en is op zich niet warm. Tevens heeft het een capuchon om binnendringen van water en kou van boven te verhinderen.

 

• Een softshell is waterafstotend, in zeer grote mate ademend, soepel en wel rekbaar, warm en
lucht doorlatend.

 

Waar gebruik je een softshell jas of softshell jack voor?

Vanwege de kenmerken van dit soort jas is het uitermate geschikt voor outdoor activiteiten. Je kunt je er uitstekend in bewegen en het jack is prima in staat overtollige warmte kwijt te raken. Toch biedt het voldoende bescherming tegen regen en wind, hoewel het niet te gek mag worden natuurlijk, want bij extreem weer schiet de softshell tekort.

Voor bijvoorbeeld wandelaars en joggers is dit een ideale jas, maar ook kan een softshell jack uitstekend dienen als werkjas voor beweeglijke werkers in de buitenlucht. Je zou hierbij kunnen denken aan iemand van de plantsoenendienst of bijvoorbeeld de postbezorger.

 

Andere voordelen van een softshell jas

Het is een jas voor alle jaargetijden, waarbij voor de meer aangename dagen een lichtgewicht jack gedragen kan worden. Tevens is het goed bruikbaar als onderlaag van een hardshell jas. In combinatie heb je dan echt een jas dat geschikt is voor alle weersomstandigheden.

 

Als je op zoek bent naar een allround jas of jack, geschikt voor het Nederlandse klimaat, dan kunt u met een goede kwaliteit softshell jas eigenlijk niet meer stuk.

Stef