5x Tips voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een trend die binnen steeds meer organisaties een belangrijke rol speelt. Van het besparen van papier tot het gebruik van spaarlampen. Er zijn meerdere manieren waarop een bedrijf bewuster kan omgaan en een steentje kan bijdragen aan het milieu. Benieuwd welke vijf tips je hierbij kunnen helpen om duurzamer te gaan ondernemen? Lees dan hier de tips.

Besparen van papier

Een makkelijke manier om duurzamer te ondernemen is het gebruik van papier verlagen. Denk aan het minder uitprinten van documenten, minder notities maken op papier maar juist op je laptop, facturatie middels email, ga zo maar door. Er zijn genoeg manieren hoe er bespaart kan worden op papier. Binnen de afdeling financiën tot HR en marketing. Probeer alleen het hoognodige uit te printen en niet meer uit gemak. Je zal zien dat een kleine verandering op vlak van papier gebruik ook de kosten van je bedrijf lager zullen liggen. Een win-win situatie voor zowel de natuur als voor de kosten rondom kantoorartikelen.

 

 

Energie

Naast het besparen op papier, is ook het gebruik van energie voor bijvoorbeeld licht een belangrijk punt binnen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Denk hierbij aan sensoren en schakelaars die reageren op beweging binnen de ruimte. Op deze manier brandt er geen onnodig licht in ruimtes die niet bezet zijn. Daarnaast zijn ook TL5 lampen of LED-verlichting een makkelijke manier om een steentje bij te dragen aan het milieu.  Wist je dat er naast speciale schakelaars voor licht, ook speciale schakelaars zijn voor airco’s? Ook met dit energieverbruik kun je een hoop kosten besparen.

Leveranciers

Naast de zaken waar je zelf op kunt besparen, is het ook interessant om te kijken naar de leveranciers voor uw bedrijf en op welke manier zij kunnen bijdragen aan een duurzamere omgeving. Dit kan om zowel producten gaan die u vervolgens verder verkoopt, maar ook om producten die u zelf gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van koffiebekertjes. Een makkelijke manier om hierop te besparen is door gebruik te maken van glazen koffiekopjes in plaats van papieren varianten. Bewust bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen hoeft niet altijd te bestaan uit drastische maatregelen. Juist de kleine beetjes helpen wanneer het beleid binnen de medewerkers van uw bedrijf hier ook van op de hoogte zijn.

Voordelen duurzaam ondernemen

Naast dat maatschappelijk verantwoord ondernemen een positieve bijdrage levert aan de natuur en wellicht uw kosten, draagt het ook een steentje bij aan het aantrekken van potentiele klanten. Een ISO 14001 certificering bijvoorbeeld kan een mooi voorbeeld hiervan zijn, om uit te stralen naar de buitenwereld dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat binnen uw organisatie.

Het besparen van energie en duurzaam ondernemen, begint al bij kleine veranderingen binnen de organisatie. Alle kleine beetjes helpen en daarnaast is het een fijne bijkomstigheid op langere termijn in uw portemonnee.

Stef